Så vidt jeg har læst mig frem til, så betyder ‘pirog’ tærte på russisk – eller det vil sige at pirog betyder pie. Hvilket igen betyder lukket tærte – eller tærte med dejlåg. Forvirret? Jamen når så tærten – eller pien – mest af alt ligner en indbagt/lukket pizza og ikke er bagt i en tærteform, er det så overhovedet en tærte..øhh pie?

Måske skulle jeg bare holde mig til at dette er opskriften på danske pirogger.

De består af en dej og noget fyld. Og fyldet har jo uendelige muligheder, så der vil jeg bare komme med et par forslag, men først så har vi dejen.

12 pirogger (eller 24 små). Fryseegnede.

  • 25 g gær
  • 2,5 dl håndvarmt vand (37 °C)
  • 2 spsk olie
  • 6-7 dl hvedemel (skift gerne 1 dl ud med fuldkornsmel)
  • lidt salt
  • sammenpisket æg til at pensle kanterne med

Vand og gær puttes i en skål og der røres om til gæren er opløst.

Olie, salt og det meste at melet tilsættes og det hele blandes godt.

Tilsæt herefter mel indtil du får en jævn og smidig dej.

Sæt dejen til hævning i en times tid.

Tænd ovnen på 225 °C.

Rul dejen tyndt ud og stik den ud til cirkler med en diameter på 15 cm (eller 10 cm, hvis du vil have mindre pirogger). Eller lav firkanter på 15×15 cm (10×10 cm).

Læg 1-2 spsk fyld på den ene halvdel af hvert stykke dej.

Pensel kanterne med lidt sammenpisket æg.

Fold den anden halvdel over fyldet, så kanterne af dejen følges ad, og tryk kanterne sammen med en gaffel. Sørg for at de er godt lukkede, ellers vil piroggerne åbne sig under bagningen.

Læg piroggerne på en bageplade og lad dem efterhæve i 10-15 minutter.

Bages midt i ovnen i 15 minutter (de små skal kun have 10 minutter).

FYLD 1:

  • 250 g oksefars
  • 1 lille løg
  • 1 fed hvidløg
  • 100 g champignon
  • 1 tsk olie
  • salt og peber
  • en knivspids cayennepeber

Hak løg og hvidløg fint og svits dem i olien i en gryde.

Tilsæt oksefarsen og brun kødet.

Skær champignonerne i mindre stykker og kom dem i gryden sammen med salt, peber og cayennepeber.

Lad det hele simre et par minutter under låg.

Afkøles inden det kommes i dejen.

FYLD 2:

  • kyllingetern (200 g)
  • spinat (1 pakke frosen hel – eller dampet frisk)
  • 1 fed hvidløg
  • salt og peber

Tø spinaten op (eller damp den), klem væden af den og hak den groft.

Kom den i en gryde og varm den igennem.

Tilsæt finthakket hvidløg.

Tilsæt kyllingeternene og lidt salt og peber.

Lad det hele simre et par minutter under låg.

Afkøles inden det kommes i dejen.

Håber det smager 🙂

Pirog – den russiske tærte

Post navigation


2 thoughts on “Pirog – den russiske tærte

    1. Eller varenyky – men ja oprindeligt så koges de i vand.
      Det er også derfor jeg referere til denne opskrift som ‘danske pirogger’ 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *