Så er det bagetid igen. Denne gang er det rugbrød. Men til et rigtigt rugbrød hører der surdej til. Så det starter vi med.

Jeg har brugt Camilla Plum’s opskrift på surdej – og så suppleret med gode råd andre steder fra, som f.eks. fra Kvalimad.

Min version af en surdej ser derfor således ud:

  • 100 g rugmel
  • 100 g fuldkornshvedemel
  • 1 tsk honning
  • 1 spsk surmælksprodukt (jeg brugte A38)
  • 1 tsk salt
  • ca 2 dl vand – til blandingen fik konsistens som tyk grød

Jeg rørte det hele sammen i en plastikskål og dækkede skålen med et viskestykke.

De efterfølgende dage ‘fodrede’ jeg surdejen med en lille håndfuld rugmel, en lille håndfuld fuldkornshvedemel og så lidt vand. Og kun lige vand nok til at det lignede grød.

På 4. dagen begyndte den at boble let, og på 5. dagen boblede den lystigt.

Jeg brugte ca. halvdelen til mine rugbrød og lod resten stå på køkkenbordet igen under viskestykke. Desværre holdt surdejen ikke til det. Den gik hen og blev temmelig behåret noget muggen. Eller rettere det gjorde skålen, fordi der sad lidt indtørret surdej op ad kanten, men jeg vovede ikke pelsen (haha) og smed i stedet det hele ud.

Så nu skal jeg i gang med at lave surdej fra bunden igen. Denne gang tror jeg nu at jeg forsøger mig med ‘køleskabsmetoden’ og ser om det bringer mere held.

Surdej

Post navigation


2 thoughts on “Surdej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *